Lån med sikkerhet

Alt man trenger å vite om lån med sikkerhet

Det finnes mange forskjellige typer lån, både med og uten sikkerhet. At at lån er med sikkerhet betyr enkelt nok at man setter en verdifull eiendel i salgspant for å dekke lånet, og dersom man ikke gjør opp for seg kan låneaktøren tvangsselge denne eiendelen for å dekke gjelden. Det er mange typer lån med sikkerhet, og mest vanlig av dem alle er et vanlig boliglån. På de fleste lån med sikkerhet setter man gjenstanden man kjøper i sikkerhet, som bilen man kjøper med billånet, men det er også mulig å sette andre ting i sikkerhet, som når man kjøper hytte med sikkerhet i boligen sin.

Det finnes også lån uten sikkerhet, og her slipper man altså å sette noen eiendeler i salgspant for å ta opp lånet. Dette virker kanskje helt supert, men det har også sine ulemper. Først og fremst er renta på slike lån ekstremt mye høyere, samtidig som det er vanskeligere å få innvilget lånet uten en helt utrolig god økonomi. De aller fleste kan bare å glemme å ta et boliglån uten sikkerhet, da det ikke finnes låneaktører som er villige til å låne ut slike summer uten å ha en form for sikkerhet på lånet.

Når man skal ta lån med sikkerhet er det veldig vanlig å ha en viss egenandel på lånet, og dette er for å forhindre at verdien på gjenstanden skal synke til å være lavere enn den totale summen på lånet. Ofte er det snakk om rundt 15 % egenandel, men i visse tilfeller kan låneaktører også kreve enda høyere egenandel.

Det er ingen faste grenser for hvor mye penger man får låne med sikkerhet, men det avhenger av både betalingsevnen til låneren, og verdien til tingen man setter i salgspant. Nedbetalingstiden på lån med sikkerhet kan være alt fra noen få måneder til mange år, alt ettersom hvor mye penger man låner.


Opp Finans

Zmarta
Lendo
Leasy minilån
Thorn lån
Fokuslån
Centum
Leasy lån
Bank Norwegian
yA Bank
Komplett Bank
Axo

 

Bolig lån med sikkerhet

Den vanligste formen for billigste lån med sikkerhet er altså boliglån, og så godt som alle som har tatt et boliglån har satt boligen de har kjøpt som salgspant på lånet. På alle boliglån er det faktisk et krav om minst 15 % egenandel på lånet, så man må altså ha minst 15 % av lånesummen stående på konto for å få innvilget denne typen lån.

Det er også mulig å kjøpe fritidsbolig med et vanlig boliglån, og dette fungerer egentlig på samme måte. Noen velger å sette sin vanlige (og ofte nesten ferdig nedbetalte) bolig som sikkerhet på fritidsboligen, og vil dermed få lavere rente og bedre vilkår enn om man kun har fritidsboligen som sikkerhet.

Bil lån med sikkerhet

Det er også mulig å låne penger til bil med sikkerhet i bilen man kjøper, og på denne typen lån er det vanlig med omkring 20 % egenandel på lånet. Det finnes egne billån hos banken, men det er ofte også mulig å låne penger direkte låne et eget selskap som driver med det. Hvilket som er billigst kan variere, men det kan vært lurt å sjekke opp flere forskjellige aktører for å få det beste tilbudet.

Det spiller ingen rolle om man kjøper bil privat eller fra produsent, selv om det kan påvirke renter og andre kriterier for lånet, da det er vanlig at verdien på bruktbiler faller fortere enn på nye biler.

lån med sikkerhet