Hva koster lånet?

Hva koster lånet til sammen?

Det er uendelig mange måter å bruke pengene man får fra et forbrukslån, for det er ingen faste grenser for hva de kan brukes til. Derfor er det veldig mange som tar opp forbrukslån til litt av hvert, og det som er viktig å huske når man skal ta opp forbrukslån er at det faktisk skal betales tilbake i sin helhet, i tillegg til renter. Det er ingen måte å komme unna det på, og man bør aldri låne mer penger enn man faktisk har råd til å betale tilbake til avtalt tid.

Om man ikke klarer å betale tilbake pengene man har lånt til avtalt tid kan man forvente høye gebyrer og i verste fall inkassosaker. Da blir det straks mye dyrere å betale, og man bør uten tvil prøve å unngå å havne i denne situasjonen.

Det er mange som har problemer med å finne ut hva koster lånet til sammen, og sliter dermed veldig med å tyde alle tallene som står oppgitt når man søker. For mange er uttrykk som effektiv rente helt gresk, og da er det klart at det er vanskelig å forstå hvor mye man faktisk må betale for lånet.


Opp Finans

Zmarta
Lendo
Leasy minilån
Thorn lån
Fokuslån
Centum
Leasy lån
Bank Norwegian
yA Bank
Komplett Bank
Axo

 

Hva koster lånet når man tar med alle tallene?

Det første man må se på når man skal finne ut hva lånet faktisk koster er den nominelle renta. Dette er på en måte det det koster å låne penger. Denne er oppgitt i prosent per år, og 10 % nominell rente betyr at man skal betale 10 % av lånesummen i renter fordelt på det første året. Dersom man låner 100 000kr er det dermed snakk om 10 000kr i renter, fordelt på avbetalingene som kommer i løpet av hele det første året. Den nøyaktige summen blir derimot litt lavere, ettersom summen man skylder vil synke for hvert avdrag, slik at den realistiske summen fort havner nærmere 8 – 9 tusen kroner, avhengig av hvor mye man betaler tilbake.

I tillegg til nominell rente må man betale faste gebyrer. Dette er ekstrakostnader det ikke er mulig å velge vekk, som årsavgifter eller etableringsgebyr. De ulike aktørene har litt forskjellige rutiner for disse, da noen deler årsavgiften opp på de forskjellige avdragene, mens andre sender hele årsavgiften én gang i året.

Et annet viktig ord å merke seg er effektiv rente, og dette er så enkelt som den nominelle renta pluss alle gebyrer. Dette gir dermed et godt overblikk over hva lånet faktisk kommer til å koste det første året, og gjør det umulig for låneaktørene å skjule noen høye gebyrer. Dette taller er det man bør bruke når man sammenligner flere lån, da det forteller hva lånet koster til sammen.

I tillegg til alt som er inkludert i den effektive renta, er det mange som har diverse avgifter. Dette er penger man må betale for ekstraservice, og skal være mulig å velge vekk. For eksempel kan det være snakk om fakturaavgift for å velge papirfaktura fremfor e-faktura eller lignende.

Det kan virke som en veldig vanskelig oppgave å finne ut hva koster lånet til sammen, men det gjelder å være tålmodig og villig til å bruke litt tid på å regne på det. Et forbrukslån skal tross alt være med deg i flere måneder eller år fremover, og det er ekstremt viktig å ha full kontroll over hvor mye det kommer til å koste, så slipper du å havne i noen situasjoner hvor det blir dyrere enn forventet. Hvor mye koster lånet?


hva koster lånet